Θέατρο , Τα Καλύτερα του Θεάτρου

10+1 θεατρικές παραστάσεις για δεις τον Μάιο

Η σεζόν ολοκληρώνεται με πρεμιέρες, επαναλήψεις έργων, κωμωδίες, δράμα και παραστάσεις εξ Ελλάδος

Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2024

Ένα ενδιαφέρον θεατρικό καλεντάρι μας φέρνει ο τελευταίος μήνας της άνοιξης που σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο και το τέλος της φετινής θεατρικής σεζόν με το βλέμμα πια στις καλοκαιρινές παραγωγές.

437935017_826692419501575_7622169795793924948_n.jpg


Μια ιστορία αγάπης από τη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ
Η Κάτια και η Ζυστίν βιώνουν τον απόλυτο έρωτα. Το ξεκίνημά τους είναι ειδυλλιακό. Η Ζυστίν επιθυμεί ένα παιδί και η Κάτια μένει έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση. Λίγες μέρες πριν από τη γέννηση της κόρης τους, η Ζυστίν εξαφανίζεται και δώδεκα χρόνια αργότερα ο Γουίλιαμ, ο αδελφός της Κάτια, την εντοπίζει και της κάνει μια πρόταση που θα ανατρέψει τη μοίρα όλων. Το έργο του Γάλλου συγγραφέα και ηθοποιού Αλέξη Μισαλίκ, βραβευμένο με τέσσερα βραβεία Molière το 2020, πραγματεύεται ένα θέμα απτό και αρκετά γνώριμο: τον τρόπο με τον οποίο η αγάπη καταφέρνει να αλλάξει τη ζωή μας και να της δώσει αξία. Μια ιστορία αγάπης, λοιπόν, με έντονα συναισθήματα, συγκρούσεις, αδιέξοδα, διλήμματα, εκπλήξεις, χαρές και λύπες, αποτυπωμένη με τρυφερότητα, σαρκασμό και, πάνω απ’ όλα, χιούμορ. Η σκηνοθέτρια Ελένη Αναστασίου και οι συνεργάτες της καλούνται να αναδείξουν μέσα από την απλότητα και τη φρεσκάδα της σύγχρονης γλώσσας του έργου τις ποικίλες εκφάνσεις της ζωής και του καίριου συστατικού της: της αγάπης. Παίζουν: Γρηγόρης Γεωργίου, Σαββίνα Γεωργίου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Ελένη Σιδερά. Συμμετέχει: Διαμάντω Κωνσταντίνου.
>> Κάθε Παρασκευή, Σάββατο (20:30) & Κυριακή (18:00), Νέα Σκηνή ΘΟΚ Λευκωσία μεχρι 10 Μαΐου / Τετάρτη 15 Μαΐου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος», Λάρνακα / Σάββατο 18 Μαΐου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30 / Τετάρτη 22 Μαΐου, Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος, 20:00. Εισιτήρια ΕΔΩ

438669859_827851786052305_4128587239579688404_n.jpg


Η Βεγγέρα από τον ΘΟΚ
Μια απρόβλεπτη επίσκεψη-προξενιό σ’ ένα μικροαστικό σπίτι της Αθήνας δίνει το έναυσμα για το ξέσπασμα μικροπαρεξηγήσεων, αδιάλειπτων εκρήξεων και ανατροπών. Η φαινομενικά τυπική συναναστροφή μεταξύ του ζεύγους Στενού και του κύριου και της κυρίας Νερουλού διακωμωδείται ανελέητα, καταλήγοντας σε μια παράλογη καταστροφή. Μια μονόπρακτη κωμωδία ηθών, με έντονο δηκτικό χαρακτήρα και σαρκαστικές αιχμές. Ο συγγραφέας αποτυπώνει τον κόσμο της εποχής του, διαγράφοντας την αδυναμία και την ηθική παραμόρφωση των προσώπων της. Αμάθεια, ξενομανία, υποκρισία και φαιδρότητα έρχονται στην επιφάνεια με περίσκεπτο τρόπο, και αναδεικνύουν νοοτροπίες του παρελθόντος ως ατομικά και συλλογικά συμπτώματα του σήμερα. Ρίχνοντας παιγνιώδες βλέμμα πάνω στους κωμικούς διαλόγους, τους αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και τις ευτράπελες καταστάσεις του έργου του Καπετανάκη, οι σκηνοθέτριες και ένας θίασος συνόλου προτείνουν μια ταχύρυθμη, ευχάριστη παράσταση. Ο σατιρικός λόγος φωτίζεται, το χιούμορ κλιμακώνεται, και το αστείο και η υπερβολή υπογραμμίζεται σε μια προσπάθεια παρουσίασης μιας σπαρταριστής κωμωδίας, η πραγματικότητα της οποίας παραμένει καίρια και διαχρονική. Με ργανωμένες παραστάσεις σε δήμους και κοινότητες της Κύπρου. Πληροφορίες: 22864330 (Τμήμα Οργάνωσης παραστάσεων και περιοδειών ΘΟΚ) Σκηνοθετική επιμέλεια: Πολυξένη Σάββα - Αντωνία Χαραλάμπους. Παίζουν: Ειρήνη Ανδρονίκου, Ανδρέας Δανιήλ, Σοφία Ιωάννου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Πάνος Μακρής, Άντρεα Μαύρου, İzel Seylani.
>> Τετάρτη 8 Μαΐου, Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικού Μεγάρου Αγίας Νάπας / Σάββατο 11 Μαΐου, Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου Χλώρακας - Λέμπας - Αγίου Στεφάνου / Τρίτη 16 Μαΐου, Αμφιθεατρική Αίθουσα Νίκος Μουγιάρης, Αθηένου, Τετάρτη 17 Μαΐου, Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας, 20:00.

436449899_844501881027292_2677275346757789887_n.png


Γαμπροί για πούλημα

Η Purple Sparrow Productions παρουσιάζει την νέα κωμωδία Γαμπροί Για Πούλημα, των Ρέππα - Παπαθανασίου, για πρώτη φορά στην Κύπρο. Τι συμβαίνει όταν η ευκατάστατη Κυπριακή οικογένεια των Κωσταρέλλων αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω του ξέφρενου της life style και της προσπάθειας της να επιδείξει την δήθεν οικονομική της άνεση; Τι συμβαίνει όταν οι προσπάθειες της να καταχραστεί δημόσιο χρήμα προχωρούν με βήματα χελώνας; Τότε βγαίνει από την οικογενειακή συλλογή ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα που κατέχει παράνομα η οικογένεια, για να το πωληθεί σε μία συλλέκτρια αρχαίων αγαλμάτων εκ Ρωσίας! Έλα όμως που το άγαλμα θέλει να το κλέψει και να το προσωπικό του σπιτιού; Ακούγεται απλό και συνηθισμένο; Δεν είναι, επειδή στην όλη κατάσταση προστίθενται οι εξωσυζυγικές ερωτικές σχέσεις της οικογένειας και του κύκλου της; Και τι συμβαίνει όταν όλοι -νόμιμοι και παράνομοι ερωτικοί σύντροφοι -πηγαίνουν στην έπαυλη των Κωσταρέλλων για να γλεντήσουν το βράδυ τους με την πεποίθηση πως έχουν όλο τον χώρο αποκλειστικά στην διάθεση τους; Ένα τρελό γαϊτανάκι με πρωταγωνιστές την οικογένεια Κωσταρέλλων, τον κηπουρό, τον γιό του, ένα υπάλληλο της κυβέρνησης εραστή της κυρίας Κωσταρέλλου, μια φιλόδοξη τηλεπερσόνα ερωμένη του κυρίου Κωσταρέλλου, την ερωτικά άτυχη πλούσια κοπέλα του γιού Κωσταρέλλου, δύο ζάμπλουτες κυρίες από την Ρωσία που έρχονται μαινόμενες για να πάρουν το άγαλμα και τον γιό της οικογένειας, τον Γανυμήδη και τον Πάνα τον τραγοπόδαρο; Το κέρατο το τράγιο! Αυτό γίνεται! Σε αυτή την κατάσταση ξεπουλιούνται τα πάντα: σώματα, ψυχές, υπολήψεις, παιδιά, γονείς, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η τιμή και η αξιοπρέπεια! Παίζουν: Έλενα Ευσταθίου, Ζωή Κυπριανού, Δένα Ιωάννου, Θανάσης Δρακόπουλος, Χρήστος Γρηγοριάδης, Μάριος Στυλιανού, Δημήτρης Γιωρκάτζης, Έλενα Ολυμπίου, Ηλίας Αντρέου, Χαριτίνη Ηλιάδου.
>> Κάθε Παρασκευή, Σάββατο (20:30) & Κυριακή (17:00) & Πέμπτη 19 Μαΐου (20:30) Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

436302907_122122772240242647_2702394010579363761_n.jpg


Βάφτα μαύρα με χρώμα
«Χαλαρός στο φέρετρό του, στο σαλόνι του, λίγο πριν την κηδεία του, ο Σωτήρης δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στους χειρότερους του εφιάλτες όλα όσα θα διαδραματιστούν γύρω του και ας είχε κάνει τάματα στη μονή του Οσίου Αββακούμ. Η χήρα του, η πρώην σύζυγός του, τα παιδιά από τους δύο γάμους του και η νεαρή influencer ερωμένη που τον έστειλε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- στον Παράδεισο, μαζεύονται για να τον θρηνήσουν αλλά κυρίως για να διεκδικήσουν ότι είχε και δεν είχε ο μακαρίτης. Μια κατίνα γειτόνισσα, ένας περίεργος νεκροθάφτης και ένας -στην κοσμάρα του- αστυνομικός συνθέτουν το υπόλοιπο σκηνικό αυτής της θεότρελης και ανατρεπτικής κωμωδίας. Με την ανυπέρβλητη κωμική πένα των Ρέππα - Παπαθανασίου, σε διασκευή Δημήτρη Τοκαρή και σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους. Μια παραγωγή της Galinis Productions.». Παίζουν: Γιάννα Λευκάτη, Ανδρούλα Ηρακλέους, Μαρία Φιακά, Αθηνά Σάββα, Βάρσια Αδάμου, Χάρης Κκολός, Εύρος Βασίλειου, Αλέξανδρος Μαρτίδης και Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος.
>> Για ημερομηνίες παραστάσεων και εισιτήρια δείτε ΕΔΩ

436210430_820477076768811_431868000505433252_n.jpg


Μεγαλοπρέπεια από την Anyhow Theatre Ensemble
Στο πολυτελές Προεδρικό Μέγαρο μιας χώρας που δεν ονοματίζεται, μια δυτική φωτορεπόρτερ περιμένει την αργοπορημένη επιστροφή του Δικτάτορα για να τραβήξει τη φωτογραφία του. Μαζί της βρίσκονται η γυναίκα του Δικτάτορα, η καλύτερή της φίλη και μια διερμηνέας. Παπούτσια Πράντα, σφηνοπότηρα βότκας και ανυπόμονα δάχτυλα μετρούν τον χρόνο, καθώς ο κίνδυνος που βρίσκονται οι τέσσερις γυναίκες, η αγωνία, τα μυστικά, οι σκέψεις και οι υποψίες τους έρχονται στο φως. Έξω από το Παλάτι οι ήχοι της επανάστασης που έχει ξεσπάσει στους δρόμους πλησιάζουν όλο και πιο κοντά, ενώ η μέρα ξεδιπλώνεται. Μια μέρα που απειλεί να αλλάξει τις ζωές τους για πάντα. Το συναρπαστικό έργο της Άμπι Μόργκαν προσφέρει μια ιδιαίτερη ματιά στο μυαλό των τεσσάρων χαρακτήρων καθώς ο κόσμος γύρω τους καταρρέει. Το έργο εξερευνά τις σχέσεις εξουσίας, την επανάσταση, την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση μέσα σε ένα τοπίο πολιτικών αναταραχών και την ευθύνη του ποιοι είμαστε και τι θέση παίρνουμε στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης. Παίζουν: Νάγια Αναστασιάδου, Γιόλα Κλείτου, Ιωάννα Κορδάτου, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου.
>> 10, 12, 13, 14, 16, 17, 20, 21, 22 Μαΐου, WhereHaus612, Λευκωσία, 20:30 / 26, 27, 28 Μαΐου, χώρος Θεάτρου Ένα, Λεμεσός, 20:30. Εισιτήρια: more.com

post-07.2e16d0ba.fill-1375x729.width-800.width-800.jpg

Ολόκληρη η βίβλος σε μια ώρα στο θέατρο Μασκαρίνι
Ένας καταιγισμός εικόνων που δημιουργούν τρεις ηθοποιοί performers και ένας μουσικός σε ένα show με τραγούδι, χορό και ερωτήματα των ερωτημάτων πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα. Τελικά, «την Βίβλο πρέπει να την ερμηνεύουμε κυριολεκτικά;» Μέσα από κωμικές καταστάσεις οι τέσσερις performers διερευνούν ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας. Ένας στοχασμός για τις ευθύνες, τις επιλογές μας, για τους περιορισμούς και τις ελευθερίες μας, ένας στοχασμός εν τέλει για την ίδια τη ζωή. Η παράσταση από το Θέατρο Αντίλογος επιστρέφει για ένα νέο κύκλο ελάχιστων παραστάσεων. Περισσότερα ΕΔΩ
>> Τρίτη 14, Τετάρτη 15, Πέμπτη 16 & Πέμπτη 23 Μαΐου, 𝟐𝟎:𝟑𝟎 / Κυριακή 19 Μαΐου, 19:00, Θέατρο Μασκαρίνι, Λατσιά, Λευκωσία. Εισιτήρια SoldOut Tickets / Κρατήσεις: 𝟗𝟗𝟐𝟓𝟏𝟑𝟑.

malkovich-in-prague.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Ο περίφημος Ραμίρεζ Χόφμαν

Το "The Infamous Ramires Hoffman" είναι ένα μουσικό σόου που δημιουργήθηκε από τον παγκοσμίου φήμης ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου John Malkovich και την εξαιρετική πιανίστα, νικήτρια πολυάριθμων βραβείων Anastasya Terenkova. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία ενός συγγραφέα που πιστεύει ότι το έργο πρέπει να εκτιμάται πάνω από κάθε ανθρώπινο ιδανικό. Η παράσταση διάρκειας μιάμιση ώρας βασίζεται στο τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος του Χιλιανού συγγραφέα Roberto Bolaño «Η Ναζιστική Λογοτεχνία στην Αμερική» και αφηγείται μια ιστορία του φανταστικού συγγραφέα Ramirez Hoffman. Ο Χόφμαν, εκμεταλλευόμενος το πραξικόπημα της Χιλής του 1973, βρίσκεται επικεφαλής της τοπικής προπαγανδιστικής μηχανής. Γίνεται ο υποκινητής μιας λογοτεχνικής εκστρατείας που δικαιολογεί τα βασανιστήρια και τη δολοφονία. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ramirez Hoffman υποδύεται ο σκηνοθέτης John Malkovich.
>> Τετάρτη 15-Πέμπτη 16 Μαΐου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσου, 19:00. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

321237202_2373850096103746_295025.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Πριν έρθει ο Γερμανός στο Flea Theatre
Προτού ταξιδέψει στην Αθήνα όπου θα παρουσιαστεί στην σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στις 22 Μαΐου, το θεατρικό έργο που συγκίνησε το κοινό, επιστρέφει για άλλες τρεις παραστάσεις στο Flea Theatre στην Λευκωσία. Με τους Πόπη Αβραάμ και Αντρέα Κουτσόφτα. Σκηνοθεσία Κώστας Σιλβέστρος. Η HAMM Broductions παρουσιάζει το νέο έργο της βραβευμένης συγγραφέως Μάρτα Μπαρσελό. Το έργο γράφτηκε για ένα τουρνουά δραματουργίας, το οποίο απαγόρευε τις σκηνικές οδηγίες. Ο σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος, σε ένα έργο «λευκού καμβά», δημιουργεί ένα μοναδικό σύμπαν για την ηρωίδα του. Πλάι στην Πόπη Αβραάμ, ο Αντρέας Κουτσόφτας, ο οποίος ενσαρκώνει μία πληθώρα ρόλων. Η Τζούλια, μια γυναίκα γύρω στα 60, χήρα, έχει από καιρό καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μνήμη της. Οι ιατρικές εξετάσεις επιβεβαιώνουν τις υποψίες της: πάσχει από Αλτσχάιμερ. Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα χάσει εντελώς την προσωπικότητά της και πότε θα πάψει να αναγνωρίζει ακόμη και τους γιους της. Αποφασίζει λοιπόν, να φτιάξει μια λίστα με όλα όσα θέλει πραγματικά να κάνει, όσο είναι ακόμη σε θέση να παίρνει η ίδια τις αποφάσεις για την ζωή της. Θέλει να απολαύσει κάθε πολύτιμο λεπτό, πριν ο «Γερμανός» κατακτήσει για πάντα το μυαλό της.
>> Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου, Flea Theatre, Λευκωσία, 20:30. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

mpezos2.2e16d0ba.fill-1375x729.png

Αινιγματικές Παραλλαγές στην Κύπρο
Η παράσταση που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς και απέσπασε βραβεία ανδρικής ερμηνείας για τους δύο πρωταγωνιστές (θεατρικά βραβεία κοινού Αθηνοράματος 2022), μετά το απόλυτο sold out τη δεύτερη θεατρική σεζόν 2021-2022, με πάνω από 30.000 θεατές, έρχεται για λίγες παραστάσεις στην Κύπρο στο θέατρο τον Μάϊο. Λίγα λόγια για το έργο: Ο Αμπέλ Ζνόρκο (Γιάννης Μπέζος) είναι ένας συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ που ζει μόνος, αποτραβηγμένος στο Ροσβανοϋ, ένα μικρό νησί στη Θάλασσα της Νορβηγίας, αποφεύγοντας τα πάντα και ειδικά τους ανθρώπους. Έχοντας πρόσφατα εκδώσει το 21ο του βιβλίο που έχει γίνει τεράστια επιτυχία, δέχεται να δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο που τον πολιορκεί καιρό τον Έρικ Λάρσεν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης). Άραγε πόσο τυχαία επέλεξε ο Αμπέλ Ζνόρκο τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και πόσο τυχαία επέλεξε ο Έρικ Λάρσεν τον συγκεκριμένο συγγραφέα; Τι συνδέει τους δυο άντρες και ποια μονοπάτια θα αναγκαστούν να περάσουν και να ξεπεράσουν, όσο οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη σε μια ιστορία που η θέση της γάτας και του ποντικού αλλάζει συνεχώς.
>> Σάββατο 18 Μαΐου, (18:00 & 20:30), Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού / Κυριακή 19 Μαΐου (18:00 & 20:30) / Δευτέρα 20 Μαΐου (20:30), Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Εισιτήρια: www.ticketmaster.cy,
Καταστήματα ACS Courier

434717527_846508590850087_7278876.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα στο Θέατρο Ανεμώνα
Το «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα» είναι ένα από τα γνωστότερα έργα του βραβευμένου και δημοφιλούς Καναδού θεατρικού συγγραφέα Bernard Slade. Θεωρήθηκε άμα τη εμφανίσει μια δημοφιλής ρομαντική κωμωδία του εικοστού αιώνα, ενώ πια θεωρείται μια κλασική κομεντί που μετράει πολλές δεκάδες ανεβάσματα. Ο Τζορτζ και η Ντόρις συνάπτουν παράνομο δεσμό και έκτοτε συναντιούνται μόνο μία φορά το χρόνο, πάντα την ίδια μέρα, σ' ένα μοτέλ στο Σαν Φρανσίσκο. Για 25 ολόκληρα χρόνια! Μια σχέση όαση, ως αγάπη, ως φιλία, ως έρωτας, ως παιχνίδι, ως πόνος, ως γέλιο. Μια σχέση τόσο έξω και τόσο μέσα στις ζωές τους και τις νόμιμες, συμβατικές τους σχέσεις. Ο καθένας έχει σύζυγο και παιδιά., πολλά παιδιά. Πρέπει λοιπόν να προλάβουν μέσα σε ένα 24ωρο να μοιραστούν τα πάντα, πιάνοντας ταυτόχρονα τη σχέση τους από εκεί που την άφησαν ένα χρόνο πριν! Πρέπει να ανακαλύψουν ο,τι άλλαξε και ο,τι έμεινε ίδιο, ο,τι πόνεσε και ο,τι έβαλε μια καινούργια πινελιά στον εαυτό τους. Και ο "πίνακας" βλέπουμε να δημιουργείται μπροστά στα μάτια μας. Ήταν σχεδόν έφηβοι και στο φιναλε είναι μεσήλικες.. Ήταν νευρωτικοί και παρέμειναν νευρωτικοί, ήταν αθώοι και παρέμειναν αθώοι. Το πόσο σημαντικός είναι ο ένας για τον άλλο, το ανακαλύπτουν σιγά σιγά, μέχρι που φτάνει η στιγμή εκείνη για τη μεγάλη απόφαση. Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής. Παίζουν: Μάρα Κωνσταντίνου, Γιώργος Αναγιωτός.
>> Kάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30 μέχρι τις 2 Ιουνίου, Θέατρο Ανεμώνα, Λατσιά, Λευκωσία, 20:30 / Πέμπτη 16 Μαΐου, Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος 20:30 / Τετάρτη 22 Μαΐου, Ξένιον, Παραλίμνι, 20:30 / Τρίτη 28, τετάρτη 29 & Πέμπτη 29 Μαΐου, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 20:30.
Παραλίμνι: Λεμεσός: 28, 29, 30 Μαίου, Εθάλ, 20:30 Εισιτήρια: Soldout Tickets. Κρατήσεις: 70007721.

χαλεπασ 6.jpg


Ο κοιμωμένος Χαλεπάς, ο σάλος άγιος στο Θέατρο Δέντρο

Η παράσταση ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ, που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, έχει ήδη αγγίξει την καρδιά πολλών θεατών, που ξεσπούν σε χειροκροτήματα στο τέλος αλλά και κατά την διάρκεια της παράστασης, σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρανιδι Ερμιονιδας, στον Πύργο της Τήνου, όπου παρουσιάστηκε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος γλύπτης, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδος , συνεχίζει και τις παραστάσεις της στην Λευκωσία. Σήμερα οι καλλιτέχνες αυτοί χαρακτηρίζονται ως σπουδαίοι, με δείγματα δουλειάς, που έμειναν αξιοζήλευτα, αναλλοίωτα και ιστορικά στο πέρασμα του χρόνου. Ένας από αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες υπήρξε και ο Τηνιακός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, για τη ζωή του οποίου μας μιλάει το έργο του Άγγελου Ανδρεόπουλου. Ένας άνθρωπος, για τον οποίο η χώρα μας ήταν, είναι και παραμένει περήφανη, με πληθώρα βραβείων στο εξωτερικό και την Ελλάδα, με έργα που εντυπωσιάζουν οποιοδήποτε τα αντικρίζει... μα και με ατέλειωτες στιγμές ταλαιπωρίας, ταπείνωσης και απαξίωσης στην πορεία της ζωής του. Η διάσημη Κοιμωμένη του, που κοσμεί, ακόμα, το πρώτο νεκροταφείο, ο Σάτυρος που παίζει με τον έρωτα και δεν του χαρίζει τα εδέσματά του, η Μήδεια που σε κάθε μία από τις εκφάνσεις της, γίνεται όλο και πιο σκληρή με τα παιδιά της, το Παραμύθι της πεντάμορφης, είναι μερικά από τα δείγματα της, μπροστά από την εποχή του, τέχνης του Γιαννούλη Χαλεπά, τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού, όλων των επισκεπτών που τα αντικρίζουν στα μουσεία ή τις γκαλερί που φιλοξενούνται. Ο αντίποδας όλης αυτής της δόξας στη ζωή του ανθρώπου αυτού... 14 χρόνια εγκλεισμός στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, κάτω από άθλιες συνθήκες... άλλα 14 χρόνια υπό την επίβλεψη της αυστηρής και αυταρχικής μητέρας του, που από τα πρώτα βήματα της ζωής του, εκδήλωσε την επιθυμία της, να μην γίνει ο γιος της μαρμαράς και να ακολουθήσει τη μοίρα του συζύγου της. Χλευασμοί, επαιτεία, πείνα, μερικές από τις λέξεις και στιγμές που χαρακτηρίζουν το βίο του Γιαννούλη Χαλεπά. Στον ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης.
>> Κυριακή 26 & Δευτέρα 27 Μαΐου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20:15. Εισιτήρια: SoldOutTickets

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close